I solidaritet med Ukraina
I dag er det tre år siden Russland invaderte Ukraina for andre gang på mindre enn ti år. Allerede i 2014 brøt Russland folkeretten ved å annektere Krim og støtte væpnede separatister i Øst-Ukraina. Invasjonen i 2022 var en ytterligere eskalering av denne aggresjonen og har ført til enorme lidelser for den ukrainske befolkningen.
24.02.2025
av
Jeron Joseph
Sist oppdatert: 24.02.2025
Russlands invasjon av Ukraina er et grovt brudd på folkeretten, og det rammer ikke bare Ukrainas befolkning, men også arbeidstakere, fagorganiserte og deres rettigheter. Fagforbundet har et tydelig standpunkt: Vi støtter Ukrainas selvstendighet, vi fordømmer Russlands angrep, og vi står i solidaritet med våre fagforeningskamerater i Ukraina.
En kamp for demokrati og arbeidstakerrettigheter
Krigens konsekvenser for ukrainske arbeidstakere er enorme. Mange har mistet jobben, arbeidsplasser er bombet, og det ukrainske arbeidslivet er satt under sterkt press. Russlands angrep er ikke bare en krig om territorium, det er også en trussel mot demokratiske verdier, ytringsfrihet og faglige rettigheter. Historisk sett har sterke fagforeninger vært avgjørende for å sikre arbeidstakeres rettigheter, og det er nettopp disse verdiene som nå er under angrep i Ukraina.
Solidaritet i praksis
Fagforbundet har tett samarbeid med det ukrainske søsterforbundet, State Employees’ Union of Ukraine (SEUU). Gjennom vårt samarbeid støtter vi ukrainske fagorganiserte, slik at de kan fortsette å kjempe for arbeidstakerrettigheter i en ekstremt krevende situasjon. Vi bidrar økonomisk og praktisk til SEUU, som hjelper arbeidstakere med juridisk bistand, sikrer arbeidsforhold der det er mulig, og sørger for at fagbevegelsen i Ukraina kan overleve og være en viktig aktør i landets gjenoppbygging.
Flyktningenes rett til arbeid
Krigen har drevet millioner av ukrainere på flukt, og mange har søkt tilflukt i Norge. Alle ukrainske flyktninger med skriftlig vedtak om opphold- og arbeidstillatelse fra UDI har rett til å starte i arbeid. Derfor er det avgjørende at deres arbeidsrettigheter ivaretas. Utenlandske arbeidstakere er ofte mer utsatt for utnyttelse og dårlige arbeidsvilkår, og vi kan ikke tillate at ukrainske flyktninger faller utenfor de samme rettighetene og beskyttelsene som norske arbeidere har. Dette betyr at lov- og tariffavtaler må sikre at de får anstendige lønns- og arbeidsvilkår, organisasjonsfrihet og vern mot sosial dumping.
Fagbevegelsen står sammen
Solidaritet er en grunnleggende verdi i fagbevegelsen. Det handler ikke bare om å kjempe for rettigheter i Norge, men også internasjonalt. Når arbeidstakere angripes i Ukraina, når fagforeningskontorer bombes, og når fagorganiserte utsettes for undertrykkelse, er det en sak for oss alle. Vi vet at et fritt og demokratisk Ukraina også vil styrke arbeidstakeres rettigheter i Europa og verden.
Derfor fortsetter Fagforbundet å støtte Ukraina – gjennom faglig samarbeid, politisk press og praktisk bistand. Vi står skulder ved skulder med våre ukrainske kollegaer, fordi deres kamp er også vår kamp.