Måle kvalitet i eldreomsorgen?
Hva er kvalitet i tjenestene til eldre? Hva vet vi om kvalitet i eldreomsorgen? Hva trenger vi å vite mer om? Hvordan kan vi måle kvalitet?
25.02.2025
Sist oppdatert: 25.02.2025
Dette var spørsmålene som var på dagsorden når helsedirektoratet inviterte til innspillsmøte om videreutvikling av nasjonale kvalitetsindikatorer i eldreomsorgen. Direktoratet har fått i oppdrag å utvikle slike indikatorer i løpet av våren. Fagforbundet var til stede med både fagfolk og folk med erfaring som pårørende.
Kan vi egentlig måle kvalitet?
Leder i Yrkesseksjon Iren Luther, mener at det er mange utfordringer med kvalitetsmåling i tjenestene.
- Den største er kanskje å bli enige om hva kvalitet egentlig er. Til syvende og sist er det den enkeltes opplevelse som avgjør, og folk er som kjent forskjellige, poengterer Iren Luther.
En annen utfordring er grunnlagsdata. Man har mye data. Både presentasjonen av og kvaliteten på disse dataene er imidlertid en utfordring.
- Helsedirektoratet har fått et utfordrende oppdrag og det blir spennende å se hvordan de løser det, sier Luther
Bekymret for tilliten til offentlige tjenester
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre var dagens første innleder. Vestre sa at han var særlig bekymret over to tall. En av fire sier at de kjenner til uverdig behandling i eldreomsorgen, og bare 22% av befolkningen har tiltro til at eldreomsorgen vil være god nok når de trenger den. Dersom tiltroen til de offentlige tjeneste er lav, så vil det åpne for et marked for private løsninger, mente Vestre.
- Offentlig velferd skal ikke være noe du tar til takke med fordi du ikke har råd til noe annet, sa helse- og omsorgsministeren.
Vestre var veldig tydelig på at han ikke er ute etter å henge ut noen, men at vi må ta denne tillitsutfordringen på alvor. Derfor er han opptatt av å forbedre kvalitetsrapporteringen i tjenestene. Særlig viktig er det å få statistikk som kan gi god prioriteringsstøtte for lokalpolitikere.
- Direktoratet har en haug med styringsinformasjon – men vi trenger noe som er mer forståelig, poengterte Vestre.
Vestre så for seg et enkelt dashbord som kan gi mulighet til å se på hvilke utfordringer kommunene har, og hvor de må legge inn ekstra innsats, med rom for lokal tilpasning.
Rapportere en gang
Fagleder helse og velferd i KS Anne Gamme, sa at vi må utnytte de dataene vi allerede har. «Data må rapporteres en gang», presiserte Gamme. Gamme vektla også at sammenlikning over tid er viktig og at vi har for mange rapporter som bare beskriver hvordan ting er i stedet for å si noe om hvorfor de er slik.
Leder i pårørendealliansen, Anita Vatland, løftet frem hvor viktig kommunikasjon mellom pårørende og ansatte er. I takt med at antallet eldre i befolkningen øker, blir det også flere pårørende. En viktig indikator for om tjenestene er gode vil derfor være om pårørende føler seg hørt og sett.