Fagforbundet Oslo vil beholde postkassa
Høringssvar om posttjenestene vedtatt på fylkesstyremøte 14. mars.
17.03.2025
av
Martin Halsos
Sist oppdatert: 17.03.2025
Fagforbundet Oslo mener at det er viktig å opprettholde dagens postnett på grunn av beredskap og for å sikre særlige sårbare grupper. På bakgrunn av forslagene i Postutvalgets rapport, har Fagforbundet Oslo skrevet et høringssvar som ble sendt til Samferdselsdepartementet 14. mars.
Høringssvar - Fremtidens posttjenester
Fagforbundet Oslo viser til Postutvalgets rapport fra 16. desember 2024, med høringsfrist 17. mars 2025.
Utvalget har fått i mandat å komme med anbefalinger om fremtidens posttjenester. Det anbefales at vi ikke lenger skal få post levert hjem i postkassen, og at hovedregelen skal være at vi må hente posten selv på et såkalt «hentepunkt».
Vanskelig å støtte utvalgets anbefaling
Postutvalgets anbefaling innebærer også avvikling av det eneste landsdekkende distribusjonsnettet vi har i Norge. Dette er et grunnleggende og irreversibelt valg som vil svekke nasjonens beredskapsevne. Erfaringene fra pandemien og en verden preget av spenning og krig gjør det vanskelig å akseptere utvalgets anbefaling.
Vårt utgangspunkt
Fagforbundet Oslo har rundt 50 000 medlemmer og er en av de største fylkeskretsene i Fagforbundet. Vi organiserer arbeidstakere i kommunale, fylkeskommunale, statlige, private og offentlige virksomheter og i sykehusene med alle støttefunksjoner.
Den 1. januar 2024 var det 717 710 innbyggere i Oslo. Den vanligste husholdningstypen i Oslo er aleneboende. Selv om Oslo er en stor og relativt rik kommune, vil de neste ti–tjue årene innebære utfordringer. Antall eldre øker, befolkningens sammensetning endrer seg, og vi blir stadig flere innbyggere. Det kan bli mangel på fagfolk i flere av de kommunale tjenesteområdene på grunn av stor etterspørsel. I tillegg vil mange stå utenfor arbeidslivet som følge av helseproblemer og endrede økonomiske forutsetninger.
Rammer hver enkelt av oss
Fagforbundet Oslo mener at forslaget om å kutte postleveringen vil ramme hver enkelt av oss, men særlig aleneboende eldre-, uføre og andre med digitale utfordringer og utenforskap. Storbyens anonymitet er både en fordel og en ulempe for byens innbyggere, og en utfordring for myndighetene. Selv om mye kan sendes digitalt, er det viktig at inkassovarsler, stevninger og andre offentlige papirer med frist, kommer frem i rimelig tid. Digitale varslinger treffer ikke alltid de som er aktuelle i området, og utelukker dem som har redusert eller ingen digital tilgang- /bruk.
Derfor bør brevpost fortsatt leveres hjem i postkassen til hver enkelt, minst en gang i uken. Dersom noen har behov for å få posten oftere, kan de velge hentepunkt som supplement til hjemlevering.
Stort behov for en dørterskeltjeneste
I motsetning til flertallet i Postutvalget, har Fagforbundet Oslo stor tro på dørterskeltjenesten, slik den utvikles av Posten og KS (Kommunenes interesseorganisasjon). Med denne tjenesten vil postbudet ukentlig levere posten på døren sammen med et informasjonsskriv fra kommunen til alle i målgruppene, som eldre, funksjonshemmede og personer med lav digital kompetanse i samtlige av landets kommuner. Dette er en fremtidsrettet løsning og en støtte for tjenestene som jobber med disse gruppene. I mars vil et prøveprosjekt starte opp i bydel Grorud, som vi har stor tro på.
Fagforbundet Oslo mener at flertallet i Postutvalgets antydning om at en nasjonal dørterskeltjeneste kan innføres på et senere tidspunkt, ikke er realistisk. Når postbudnettverket, som kan utføre dette som en nasjonal tjeneste, allerede er redusert til et minimum, vil det ikke være praktisk eller finansielt mulig å bygge det opp igjen.
Konklusjon
Fagforbundet Oslo støtter innstillingen fra Postutvalgets mindretall om å levere brevpost hjem til alle én gang i uken, og enda viktigere, at dørterskeltjenesten skal etableres som en landsdekkende tjeneste for sårbare grupper i Norge.