Påskefri - med eller uten lønn?
Påska nærmer seg, med tre ekstra røde dager og dermed sjansen til noe ekstra fridager (forhåpentligvis med solskinn). Men blir dette fridager med eller uten lønn? Det avhenger av om salongen har tariffavtale.
03.04.2025
av
Vivian Jacobsen
Sist oppdatert: 03.04.2025
2025 er et år med 9 helligdager som faller på arbeidsdager – eller hele 10 dager dersom 17. mai havner på jobbelørdag i arbeidsplanen din. Hva slags påvirkning gir dette på lønna di?
For ansatte i salonger uten tariffavtale, har man i utgangspunktet kun krav på godtgjørelse (lønn) for de lovbestemte fridagene 1. og 17. mai. Tariffavtalen sikrer derimot ansatte i frisørsalonger med tariffavtale rett på helligdagsgodtgjørelse for de andre røde dagene i tillegg. Det er viktig å merke seg at du kun har rett på godtgjørelse disse dagene gitt at det er dager du vanligvis ville jobbet i henhold til ordinær arbeidsplan.
(Det er en del arbeidsgivere i salonger uten tariffavtale som gir helligdagsgodtgjørelse for alle de røde dagene, selv om de egentlig ikke trenger å gjøre det. Men det er altså kun de som jobber i salonger med tariffavtale som har et helt klart krav på den avtalefesta helligdagsgodtgjørelsen)
Endrer arbeidsgiver på arbeidsplanen din?
Vi får tidvis henvendelser fra medlemmer der arbeidsgiver endrer på arbeidsplanen for å unngå betaling for bevegelige helligdager. For eksempel hvis du har fri hver onsdag, men i påskeuka havner plutselig fridagen i arbeidsplanen på torsdag i stedet for, slik at arbeidsgiver da slipper å betale helligdagsgodtgjørelse for skjærtorsdag. Er det greit å gjøre?
Nei, på ingen måte. Sammen med arbeidsgiversiden har vi nettopp laget en veileder til arbeidsplan, hvor vi forutsetter at arbeidsplanen ikke endres i den hensikt å unngå betaling av helligdagsgodtgjørelse. (Vi vil skrive mer om denne veilederen om noen uker).
Hva skal du ha i godtgjørelse da?
Havner en helligdag på en dag du normalt skulle vært på jobb, skal det betales helligdagsgodtgjørelse for det antallet timer som ville vært din ordinære arbeidstid den dagen. Helligdagsgodtgjørelsen skal beregnes ut i fra den gjennomsnittslønna du har hatt de siste 12 månedene.
Dette er ordlyden i tariffavtalen: 10.1 Godtgjørelse/lønn for helligdager og høytidsdager. Godtgjørelse regnes ut fra lønnsberegning fra de siste 12 måneders grunnlag. Ved stillingsendring regnes godtgjørelse fra endringstidspunktet. (Se lønnsdefinisjon under § 7.7)
Paragrafen det vises til sier følgende: Lønnsdefinisjon: Som lønn regnes den enkelte ansattes grunnlønn og provisjon.
Dette betyr altså at det skal beregnes en gjennomsnittslønn ut ifra din faktiske lønn. Her er det viktig at du følger med på lønnsslippen. Dessverre oppdager vi ganske ofte at medlemmer kun har fått helligdagsgodtgjørelse på minstelønnsnivå, selv om man gjennomsnittlig har tjent mer enn minstelønn.
Hva hvis du har ferie i påska?
Mister du helligdagsgodtgjørelsen dersom du tar ferie i påskeuka? Nei, det gjør du ikke fordi søndager, andre lovbestemte helligdager og offentlige høytidsdager regnes ikke som virkedag i ferieloven. Det betyr at de ikke skal regnes som feriedager. Det vil si at du skal ha helligdagsgodtgjørelse for skjærtorsdag og langfredag dersom du normalt skulle jobba de dagene. I tillegg vil du også ha to feriedager til gode 😊