Til hovedinnhold

Fagforbundets støtte til SOS-barnebyer i Huambo

Huambo september 24

Fra delegasjonsreisen til Huambo i september 2024 ved en av 17 vannposter Fagforbundet har bidratt til å borre, slik at innbyggerne har tilgang til rent og trygt drikkevann. (Foto: Astrid Solberg Isene)

Hvorfor vi ikke lenger bruker betegnelsen «Fagforbundets barneby», men heller sier «Fagforbundets støtte til SOS-barnebyer i Huambo». Barnebyen i Huambo har gjennomgått en viktig og positiv utvikling som følge av SOS-barnebyers nye internasjonale strategi, som ble innført for noen år siden.

23.04.2025 av Astrid Solberg Isene
Sist oppdatert: 23.04.2025

Denne omleggingen legger større vekt på å støtte barn i biologiske eller fosterfamilier – i tråd med FNs barnekonvensjon og retningslinjer for alternativ omsorg.

Det innebærer at de opprinnelige SOS-familiehusene – som tidligere lå samlet, nå er leid ut til vanlige familier.

Samtidig bodde SOS-familiene i leide boliger spredt i vanlige boligområder i Huambo by og omegn. Det er nå kun noen få «familiehus» igjen.  De fleste barna som tidligere bodde i familiehusene har enten flyttet tilbake til sine biologiske familier, eller har blitt myndige og flyttet til selvstendige bofellesskap.

Den nye omsorgsmodellen erstatter SOS-familiehusene med beredskapshjem, som gir midlertidig omsorg frem til man finner varige løsninger, som fosterfamilier eller annen egnet omsorg i nettverk, hos slektninger eller ved å styrke nær biologisk familie.

En annen grunn til at vi nå bruker betegnelsen «Fagforbundets støtte til SOS-barnebyer i Huambo», er at vi ikke lenger fullfinansierer driften, og vi er heller ikke den eneste samarbeidspartneren til barnebyen. I 2024 kom over 40 % av driftskostnadene fra andre kilder enn Fagforbundet. Flere angolanske, portugisiske og brasilianske organisasjoner deltar i faglig samarbeid, i tillegg til støtte fra angolanske myndigheter.

Det er også etablert et viktig samarbeid med UNICEF for å styrke barnevernet i Angola. Fra 2025 har det også kommet midler fra EU, og noen få angolanske bedrifter bidrar med utstyr, kurs eller økonomisk støtte.

Dette er svært positivt, fordi det viser at barnebyen ikke lenger er avhengig av én enkelt finansiell bidragsyter, men er del av et bredt samarbeid som styrker arbeidet for barns rettigheter og framtid i Angola.

Det er viktig å løfte frem det vi faktisk har fått til sammen: I mange år har Fagforbundet, fylkene, fagforeningene og barnebykontaktene vært en viktig drivkraft for at barnebyen i Huambo kunne bygges og driftes. Vi er stolte over at SOS-Angola og SOS-Huambo har tatt store og viktige steg mot økonomisk og faglig bærekraft, med flere samarbeidspartnere og finansieringskilder. De er motiverte til å gjennomføre den nye omsorgsmodellen – til barnas beste.

Faste givere og bevilgninger vil fortsatt være avgjørende, selv om vi ikke lenger omtaler det som «vår egen barneby» eller «Fagforbundets barneby». Tusen takk til alle som fortsatt holder engasjementet oppe!  

Bli bidragsyter
Bli bidragsyter (Foto: Astrid Solberg Isene)

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?