Til hovedinnhold

Melding fra første møte i nytt fylkesstyre

Tre nye fylkesstyremedlemmer fra venstre: Candy Olsen - 1. nestleder i Fagforbundet Posten Oslo og Omegn, Jeanette Thorsrud - kasserer i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo og Tove Rundtom - leder for Fagforbundet Posten Oslo og Omegn.

Tre nye fylkesstyremedlemmer fra venstre: Candy Olsen - 1. nestleder i Fagforbundet Posten Oslo og Omegn, Jeanette Thorsrud - kasserer i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo og Tove Rundtom - leder for Fagforbundet Posten Oslo og Omegn. (Foto: Martin Halsos)

Det nye fylkesstyret møttes for første gang under samlingen 7.–8. april.

25.04.2025 av Martin Halsos
Sist oppdatert: 29.04.2025

Fylkesstyret i Fagforbundet Oslo hadde sitt første møte etter valget på fylkesmøtet i mars. Temaene på møtet inkluderte lønnsoppgjør, stortingsvalget og rekruttering av flere medlemmer. Innføringen av kunstig intelligens i arbeidslivet ble også diskutert. Vanessa Riviere fra Fagforbundet Barn og Oppvekst ble valgt som ny mangfoldskontakt for Fagforbundet Oslo.

Vi fikk besøk fra Fagforbundet nasjonalt. Nestleder Helene Harsvik Skeibrok, Svend Morten Voldsrud fra arbeidsutvalget og Karin Bøyum fra administrasjonen til stede.

Intervju med nye medlemmer

Vi har intervjuet to av de nye styremedlemmene og spurt dem hvorfor de stilte til valg til fylkesstyret – og om de har en melding fra møtet til tillitsvalgte og medlemmer.

Jeanette Thorsrud:

Jeanette Thorsrud, medlemsregistreringsansvarlig og kasserer i Fagforbundet Barn og Oppvekst i Oslo, stilte til valg fordi hun ønsker et bredt og samlende fylkesstyre.

– Det er behov for mer bredde i fylkesstyret, synes jeg. Det er viktig at både små og store foreninger, og flere ulike verv, er representert. Da kan man belyse saker på en mer helhetlig måte. Små foreninger som trenger hjelp eller mangler funksjoner – her bør fylkesstyret på banen for å hjelpe og samle. Å se til foreninger som gjør en god jobb, og dele erfaringer og opplevelser, er også en viktig oppgave.

– Og så er det spennende og motiverende å få være med og løfte forbundet samlet videre. Det er også grunnen til at jeg mener fylkesstyret er viktig – det skal være samlende for hele Oslo, legger hun til.

På spørsmål om hva hun vil melde fra fylkesstyret, svarer hun:

– Tillitsvalgte bør merke seg at Fagforbundet Oslo har et mangfoldsutvalg, og at det er utpekt en ny mangfoldskontakt for fylket.

Candy Olsen:

Candy Olsen, 1. nestleder for Fagforbundet Posten Oslo og Omegn og fortoller av yrke, stilte til valg til fylkesstyret fordi hun ønsker å være en pådriver for økt mangfold og representasjon i beslutningsprosessene. Hun ønsker å skape et arbeidsmiljø som reflekterer samfunnets mangfold.

– Med min minoritetsbakgrunn ønsker jeg å løfte stemmene til både medlemmer og tillitsvalgte som ofte ikke blir hørt, forteller hun.

– Mange vet ikke hvor viktig det er å være fagorganisert – spesielt hvis man kommer fra land der fagbevegelsen er svak, mangler innflytelse, eller der rettigheter ikke tas for gitt. Jeg vil bidra til å bygge forståelse og engasjement, og vise at Fagforbundet er for alle. I Fagforbundet jobber vi sammen for gode arbeidsvilkår og rettigheter – og når vi står sammen, står vi sterkere.

Candy Olsen har to meldinger fra fylkesstyret til medlemmene: Én om viktigheten av å få med kolleger med minoritetsbakgrunn til å stemme, og én om innføringen av kunstig intelligens i arbeidslivet.

– Vi står overfor en utfordring når det gjelder å skape forståelse blant medlemmer med minoritetsbakgrunn for hvor viktig det er å stemme ved valg i Norge.

– Mange har kanskje ikke den samme erfaringen med demokratiske valgprosesser som vi har her, eller de kan føle at deres stemme ikke har betydning. Det er viktig at vi jobber for å synliggjøre hvordan valgresultater kan påvirke arbeidsforhold, velferd, rettigheter og andre områder som direkte berører deres liv. Ved å bygge forståelse og vise konkret hvordan politikk påvirker hverdagen, kan vi bidra til økt valgdeltakelse blant våre medlemmer.

Innføringen av kunstig intelligens (KI) vil ha stor innvirkning på fremtidens arbeidsmarked, forteller Candy Olsen.

– Det er viktig at tillitsvalgte og medlemmer er godt informert om hvordan automatisering og KI-teknologier kan endre arbeidsoppgaver, kompetansekrav og organiseringen av arbeidet. Det bør også diskuteres hvordan vi kan sikre rettferdige arbeidsforhold i møte med teknologiske endringer, og hvordan vi kan jobbe for at KI brukes til å styrke arbeidslivet – heller enn å skape utrygghet.

– Fagforbundet Oslo har allerede gjennomført den første runden med KI-kurs for tillitsvalgte. Fylkesstyret kan spille en viktig rolle i å utvikle retningslinjer for etisk bruk av kunstig intelligens i fagforeningssammenheng. Det kan også etablere samarbeid med andre fagforeninger og organisasjoner som jobber med teknologi og arbeidslivsspørsmål, for å dele erfaringer, ressurser og kunnskap om hvordan vi best kan møte utfordringene knyttet til KI.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?