Fagforbundet er glad for at postkassa består
Det er bra at Arbeiderpartiregjeringa vil beholde postlevering til postkassa én dag i uka, men de må ikke glemme dørterskeltjenesten, mener Fagforbundet.
28.04.2025
av
Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 28.04.2025
– Fagforbundet er glad for at regjeringa sikrer at brevposten fortsatt leveres hjem i postkassen til hver enkelt, selv om det reduseres til én dag i uka. Brevvolumet har falt, og det er riktig å justere hyppigheten, men postlevering har ikke blitt mindre viktig, sier Gerd Øiahals, leder i Fagforbundet Post og finans.
Svekker man Posten, svekker man samfunnssikkerheten
Øiahals sier det er skuffende at regjeringa ikke samtidig går inn for en nasjonal dørterskeltjeneste drevet av Posten.
– Vi må sikre at alle, også sårbare grupper, får viktig informasjon, sier Øiahals.
Postutvalgets flertall anbefalte at Posten ikke lenger skulle ha plikt til å levere i post i postkassa. De ville heller ikke at Posten skulle ha ansvaret for en nasjonal dørterskeltjeneste. Øiahals var uenig og tok dissens.
– Det er fint at regjeringa har delvis lytta, men dørterskeltilbudet må med. Svekker man Posten, svekker man samfunnssikkerheten og skaper utenforskap. Alle som av ulike grunner ikke kan bruke digitale hjelpemidler, må også kunne få viktig informasjon, sier Øiahals.
Gyllen mulighet til å utvikle
Sammen med Kommunenes Sentralforbund (KS) har Posten kommet langt i arbeidet med å utvikle tilbudet til sårbare grupper. Forsøk med dørterskeltilbudet, der postbudet kommer på døra og leverer post og annen viktig informasjon fra det offentlige, har gitt trygghet til de eldre.
– Dette er en tjeneste som skaper aktivitet og bedre livskvalitet for mange. Det vil også kunne bidra til at flere eldre kan og vil bo lengre hjemme, noe som er et viktig mål for regjeringa. I dag har vi et solid postnettverk som kan sikre at tjenesten blir like god i hele landet, sier Øiahals.
Hun mener derfor det er svært viktig at sjeldnere postombæring ikke fører til nedbemanninger.
– Kutter vi nå, vil det ikke være mulig å bygge opp igjen, mener Øiahals med sin lange erfaring som tillitsvalgt i Posten og medlem i Postutvalget.
Kritisk funksjon i en farlig tid
– Postnettverket er en unik og kritisk infrastruktur. Derfor er det kjempeviktig at vi ikke bygger det ned, men videreutvikler det, sier Øiahals.
– Verden er ikke trygg, og et nasjonalt postnettverk er en viktig del av beredskapen og samfunnssikkerheten. I krisetid er pålitelig informasjon fra myndighetene avgjørende, og det er bare postnettverket som kan sikre det, avslutter hun.