Til hovedinnhold

Samisk stortingsmelding om kommunale tjenestetilbud til samiske innbyggere

May-Britt Sundal.

May-Britt Sundal. (Foto: Birgit Dannenberg)

Regjeringen legger årlig fram en framoverskuende stortingsmelding om samisk språk, kultur og samfunnsliv. Årets melding, Meld. St. 17 (2024–2025), har kommunale tjenestetilbud til samiske innbyggere som tema.

29.04.2025
Sist oppdatert: 29.04.2025

Fagforbundet støtter sannhets- og forsoningskommisjonen vurderinger og forslag til tiltak som de kommer frem i rapporten, samtidig som vi mener at rapporten ikke representerer et fullstendig bilde av historien. Vi mener det er viktig med både politisk vilje og gode prosesser for å kunne følge opp både de foreslåtte tiltakene fra kommisjonen samt andre tiltak som materialiserer seg på sikt.  Det er viktig for oss at den samiske befolkningen sikres muligheter for å utvikling av eget språk, kultur og samfunnsliv på lik linje med resten av samfunnet.

Denne stortingsmeldingen ser vi på som et bidrag til at man får et bedre bilde om hvordan de kommunale tjenestetilbudet er tilpasset vår samiske befolkning.  Denne kompetansen håper vi storsamfunnet tar med seg videre i det langsiktige arbeidet med å bygge tillit og forsoning. 

Fornorskningsprosessen

Sannhets- og forsoningskommisjonen arbeid viste oss at fornorskningsprosessen frarøvet den samiske befolkningen sin identitet og språk. En konsekvens er at mange fortsatt ikke tørr å identifisere seg som samisk. I dette arbeidet mener vi at man må se betydningen av lokal forankring i møte med det mangfoldet som finnes i det samiske samfunnet. 

Fagforbundet minner om at et hvert lokalsamfunn har sin egen kultur, formet gjennom generasjoner. Fornorskningspolitikken har virket ulikt, og behovene varierer ut fra hvilke språk, praksiser og historiske erfaringer som preger området.  Derfor er det viktig at tiltak tilpasses virkeligheten lokalt, og i samspill med kommunene og lokalkunnskapen.  

Finansiering 

Dette gjør at Fagforbundet anbefaler at det legges til rette, både praktisk og økonomisk for at kommuner og deres ansatte skal kunne gjennomføre målene og intensjonene i denne Stortingsmeldingen. Finansieringen må behandles som en del av den ordinære budsjettprosessen. Men tiltakene i denne medlingen kan ikke gjennomføres innenfro dagens kommunale budsjettrammer og at det er behov for å øke kommunens økonomiske handlingsrom. 

Kompetansebehov 

Fagforbundet mener at endring av praksis og gjennoppbygging av tillit også handler om kompetanseheving og tilrettelegging for de ansatte innen de ulike tjenestetilbudene. Derfor støtter vi kompetansetiltak som er rettet mot alle ansatte innen barnehage, SFO og skole, og ikke bare enkelt yrkesgrupper som meldingen vektlegger i kapittel 7.5, og vi savner bruken av fagskolene i dette arbeidet. 

Disse tiltakene må sees i sammenheng med regjeringens egen handlingsplan mot hets og diskriminering av samer 2025-2030.  Fagforbundet ønsker å kunne representere våre medlemmer i dette arbeidet, derfor mener vi at partene i arbeidslivet skal inkluderes i dette arbeidet. 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?