Til hovedinnhold
Bli medlem

Meny

Min side

Årets lønnsoppgjør nærmer seg slutten, og selv om det gjenstår noen oppgjør er hovedinntrykket klart. Fagforbundet nådde målet om å øke medlemmenes kjøpekraft og løfte dem som tjener minst.

Hos Riksmekleren: Årets kommuneoppgjør måtte innom Riksmekleren for å komme i mål.
Hos Riksmekleren: Årets kommuneoppgjør måtte innom Riksmekleren for å komme i mål. (Foto: Ingvild Hunsrød)

Oppgjøret i år var et mellomoppgjør, det betyr at det kun er lønninger det skal forhandles om. Alle andre bestemmelser i tariffavtalene blir forhandlet i hoved­oppgjøret, som først er til neste år. 

Økt kjøpekraft  

Den økonomiske ramma for oppgjørene blir bestemt i det som kalles frontfaget i forhandlinger mellom LO og NHO. Ramma for årets oppgjør ble 4,4 prosent. Fagforbundet har lykkes med å få resultater i tråd med denne ramma i alle de store oppgjørene.
 
– Hele laget har fått økt kjøpekraft og vi har sikret at de lavest lønte kommer bedre ut, sier Fagforbundets leder Mette Nord, som ledet forhandlingene og meklingen i KS-oppgjøret.

Ikke helt i mål 

Hun forteller at forhandlingene har vært krevende, også i år.  
– Vi måtte ta flere store oppgjør til riksmekleren for å bli enige. Det gjaldt både LO/NHO-oppgjøret, kommuneoppgjøret og statsoppgjøret, sier Mette Nord.
 
Fagforbundet har blitt enig med motparten i en rekke store oppgjør, det gjelder blant annet Spekter helse (spesialisthelsetjenesten), Oslo kommune, arbeidsgiverforeningen Virke, KA, virksomhetene i Posten Bring og Norlandia-barnehagene, for å nevne noen.
 
I skrivende stund står det noen få oppgjør igjen før sommeren.  

Ramma er lik, tallene varierer

Selv om ramma er lik for de ulike opp­gjørene vil de konkrete tallene for hvor mye hver enkelt får i lønnsøkning variere fra oppgjør til oppgjør.
 
– Vi kan dessverre ikke ta egen lønn, gange med 4,4 prosent og få vite ny lønn, forteller Pål Skarsbak, leder for lov- og avtaleverksavdelinga i forbundet. 

– Sjøl om ramma er lik, er det mange andre elementer som påvirker lønnsøkningen. Det er for eksempel slik at lønnsoppgjøret fra året før gir økt lønn også i et nytt avtaleår, og det må regnes inn.
 
– I tillegg øker lønninger på grunn av endringer i lønna utenom lønnsoppgjøret, som også skal regnes inn i den samlede ramma. Noen oppgjør har avsetninger til lokale forhandlinger, mens andre ikke har det. Til tross for at regnestykkene ikke er like, så skal den samlede effekten bli lik ramma i hvert tariffområde, forklarer Skarsbak.

Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?