Det er en regnvåt junidag i Drammen, og vi møter Mathilde Patursson og Savannah Svebakk-Bøhn i et kontor rett ved torget. Førstnevnte er leder av ungdomsutvalget i Fagforbundet Drammen og student, og kommer rett fra en eksamen ved USN (Universitetet i Sørøst-Norge), hvor hun studerer spesialpedagogikk. Svebakk-Bøhn sitter også i ungdomsutvalget i Drammen, jobber som bibliotekar og studerer statsvitenskap ved USN. Denne sommeren er de to av flere tusen tillitsvalgte som skal ut på patrulje.
Her kan du henvende deg til LOs sommerpatrulje
– Da jeg begynte å jobbe, visste jeg ingenting. Visste ikke hva jeg hadde rett på, om jeg hadde rett på pause, hva lønna mi skulle være eller at jeg skulle ha kontrakt. Jeg bare sto der som et spørsmålstegn i starten. Til slutt måtte jeg spørre mamma, forteller Patursson, og får støtte fra kollegaen:
– Generelt sett er kunnskapsnivået helt elendig. Jeg mener skolen kunne gjort mer. At man snakker om arbeidsliv litegrann i samfunnsfag, det holder ikke. Arbeidslivet er noe av det viktigste du er innom i livet, og det er viktig at du kan litt om både krav og plikter, allerede før du går ut i jobb, sier hun.
Mange er takknemlige
Begge to har gått med LOs sommerpatrulje før og gleder seg til å ta fatt på en ny runde.
– Jeg synes det er veldig gøy. Man møter LO-medlemmer fra andre forbund, og for meg er det veldig verdifullt å møte folk fra andre bransjer, som kanskje er i helt andre faser av livet enn meg, sier Svebakk-Bøhn.
Patursson nikker enig, og legger til:
– For meg er det viktig fordi vi møter mange som er veldig takknemlige for at vi går, og de er interesserte i å høre hva vi har å si. Med sommerpatruljen kommer vi ut til mange vi ikke når ut til på skolebesøk. Jeg håper jo hvert år at jeg bare møter unge folk som koser seg på jobben og at alt er på stell. Det har fremdeles ikke skjedd, ler Patursson.
– Jeg tenker det samme, men vet at det er usannsynlig. Jeg håper vi møter på de som har mest behov for hjelp. Det er da vi vet at vi gjør jobben vår best, at vi har en påvirkning, sier Svebakk-Bøhn.
Sommerpatruljen er 40 år
– Vi opplever at veldig mange unge har et informasjonsbehov. Det viser at fagbevegelsen er like viktig som alltid, kanskje mer enn noensinne.
Det sier Sindre Hornnes, som er ungdomsrådgiver i LO. Denne dagen sitter han i LOs splitter nye besøkssenter, også kalt Folkets hjørne. Her skal sommerpatruljen ha fast base hver dag fram til midten av august. Alle kan komme innom med spørsmål om arbeidslivet.
– I år er sommerpatruljen 40 år, og den har lenge vært en god inngang for mange til å se hva fagbevegelsen gjør, og hva det aktive fagforeningsarbeidet går ut på. For mange er det en terskel for å melde seg inn i fagbevegelsen, og så er det gjerne en enda høyere terskel for å ta på seg verv eller være med ut på en aktivitet. Jeg trur sommerpatruljen er en fin lavterskelaktivitet, hvor folk kan prøve å være med LO ut på arbeidsplassene.
Gjør så godt de kan
Hornnes kommer opprinnelig fra vervet som ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vestland, og han har sjøl vært med sommerpatruljen hver sommer siden 2016. Han tror de fleste arbeidsgivere gjør så godt de kan.
– Mitt inntykk er at de aller fleste arbeidsgivere ønsker å være greie og behandle folk rettferdig. På sommeren er det kanskje noen rutiner man bør børste støv av, men min erfaring er at alle seriøse arbeidsgivere tar imot oss med åpne armer. Av og til må man likevel gi litt voksenkjeft, sier Hornnes.
Tøft arbeidsliv
I Buskerud skal patruljen gå siste uka i juni og første uka i juli. De tillitsvalgte har fått opplæring og skal besøke alt fra matbutikker til sjukehus. Patursson og Svebakk-Bøhn synes alt er interessant, men føler seg mest komfortable med de arbeidsplassene som faller innafor Fagforbundets områder.
– Vi skal ikke kunne svare på alt, vi er jo ikke noen juridisk entitet. Du kommer som den du er. Jeg er bibliotekar, jeg kan ikke fortelle deg hva en sykepleier skal gjøre. Men vi skal lære av hverandre, forteller Svebakk-Bøhn.
Sjøl har hun fått lære på den vonde måten hvor tøft arbeidslivet kan være.
– En gang var det noen i Fagforbundet som sa til meg at det ikke er noe vits å gå patrulje i Fagforbundets områder, for det skjer ikke noe galt med unge der. Men i fjor var faren min i sluttfasen av sin kreftsykdom, og det var usikkert om jeg måtte være borte fra jobb. På telefonen med sjefen spurte de når jeg trodde at faren min skulle dø, forteller hun, og fortsetter:
– Så jo, jeg er helt overbevist om at vi trenger sommerpatruljen. Det skjer feil i Fagforbundets områder, også grove feil.
FAKTA
LOs sommerpatrulje
LOs sommerpatrulje er ute på veien mellom 24. juni og 12. juli. Informasjonstjenesten er åpen fram til 15. august.
Du kan kontakte patruljen på telefon: 416 16 666, eller på epost: sommerpatruljen@lo.no
Patruljen er også tilgjengelig i LOs besøkssenter i Oslo, Folkets hjørne, fra klokka 09.00 til 15.00 fram til 31. mai, og fra klokka 09.00 til 16.00 fram til 15. august.
Les mer på lo.no