Til hovedinnhold
Bli medlem

Meny

Min side

Det norske helsevesenet ville ikke hatt et tilbud i helger og på kveld om det ikke var for assistentene. Tall Fagforbundet har hentet ut viser at assistentene jobber klart flest ubekvemme arbeidstimer som helg og kveld.

Mette Nord, leder i Fagforbundet
Mette Nord, leder i Fagforbundet (Foto: Lars Helgerud/Fagforbundet)

– Assistenten jobber klart flest helgetimer, og fortjener en stor takk for den jobben de gjør for å trygge eldre og helseinstitusjonene våre. Det snakkes alt for ofte om at vi mangler kvalifisert personell på de mest ubekvemme tidspunktene i løpet av uka, men da må heller folk være med å dele belastninga, sier Nord. 

Fagforbundets leder Mette Nord vil ha bedre fordeling av helgebelastningen blant yrkesgruppene i helse- og omsorgssektoren.

Det handler om de eldre 

Nord mener at en bedre fordeling av byrdene mellom de ansatte vil bedre kvaliteten i eldreomsorgen og bidra til å senke den totale arbeidsbelastninga for helsearbeiderne. 

– Det handler om å gi de eldre et bedre omsorgstilbud. Med god oppgavedeling, hele, faste stillinger og faglig utvikling for hele laget, vil de ansatte få det bedre på jobb. Og våre eldre og syke vil få et bedre helse- og omsorgstilbud, sier Nord.  

Forbundslederen forstår godt at det er en stor belastning å jobbe helg. Særlig dersom det ikke er en stabil arbeidsstyrke som kjenner arbeidsplassen, eller dersom de som er på jobb er usikre på om den faglige kompetansen er til stede. 

– Den usikkerheten kjenner assistenter og pleiemedarbeidere aller mest på. De blir ofte brukt som en forklaring på dårlig kvalitet, men det hadde ikke vært et tilbud å snakke om hadde det ikke vært for assistentene. De gjør mye mer enn vi kan forvente av dem, og de ønsker seg flere av de faste ansatte fagarbeiderne og sykepleierne rundt seg når de går på jobb, sier Nord. 

Hun påpeker at deltidskrisa må løses dersom for å sikre og styrke kvaliteten på velferdstjenestene.  

– Folk trenger tid og rom til å utvikle seg, få mer kompetanse og ta flere oppgaver. De må rett og slett være mer på jobb og vi må ha mer stabil arbeidsstyrke om vi skal bedre kvaliteten, sier Nord. 

Assistenten må få heltid

Forskjellen i andelen ubekvemme arbeidstimer (UB-timer) er størst mellom gruppene når vi ser på deltidsansatte og arbeid på lørdag og søndag. Sykepleiere med små stillinger under 25 prosent har en vesentlig mindre andel av arbeidstimer med UB-tillegg enn assistenter med små stillinger. 

– Kommunene må sikre at alle, også assistentene, får hele, faste stillinger. Da kan de bruke og formalisere sin faglige kompetanse, men også være med på å utvikle tilbudet hele døgnet, Ikke kun på helg og natt, sier Nord. 

– Vi må ta bedre vare på helse- og omsorgsarbeiderne våre, også assistentene. Vi er avhengige av at hver og en av de jobber i helsetjenestene også i framtida.

Disse tendensene viser tallene:

Tallene som Fagforbundet har hentet kommer fra kommunenes egne statistikker. Det finnes i utgangspunktet ingen oversikt over antall arbeidede UB-timer (timer som gir rett til ubekvemstillegg) i kommunal helse og omsorg, så i stedet brukes det her opplysninger om beløpene som er utbetalt for diverse UB-tillegg.

  • Andelen UB-timer synker med utdanningslengde og stillingsstørrelse
  • Assistenter har størst andel av sine arbeidstimer med UB-tillegg. En tredjedel mer enn sykepleiere.
  • Størst forskjell i hvor stor andel av arbeidstimene som er UB-timer blant yrkesgruppene er knyttet til arbeid på lørdag og søndag.
  • Sykepleiere med 25 prosent eller mindre stilling, har en mindre andel av arbeidstimer med UB-tillegg enn assistenter med mindre enn 25 prosent stilling 
  • For alle stillinger reduseres andelen arbeidstimer med UB-tillegg når stillingsprosenten øker
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?